Seitan: maso pro vegetariány

 

Co je seitan?

Seitan je rostlinná bílkovina vyráběná z pšeničného lepku. Je oblíbený u vegetariánů, veganů a makrobiotiků, kde se používá jako alternativa masa. Díky tomu, že seitan není spojen se škrobem je pro lidský organismus dobře stravitelný a když ho dobře ochutíte, můžete si zpestřit jídelníček a připravit vegetariánský guláš i rizoto. 

Pozor: osoby s alergií na lepek seitan samozřejmě nemůžou!

oběd

Kde seitan koupit?

Seitan si můžete vyrobit i doma, ale pro začátek doporučujeme zajít do zdravé výživy a koupit už hotový produkt. Prodávají se dvě varianty a to seitan přírodní (bez příchutě) a seitan už ochucený. Přírodní doporučujeme okořenit a přes noc nechat marinovat. Ochucený můžete použít ihned k vaření.

Jak ho použít v kuchyni?

Žádná věda, seitan použijte úplně stejně jako klasické maso. Popusťte uzdu fantazii a vytvořte spolu sním pikantní guláš, omáčku nebo špízy. 

Tip: na letní grilovačce už nemusí vegetariáni jen tak smutně postávat a chroupat lístek salátu. Seitan se dá také ugrilovat a spolu se zeleninou vytvoříte chutné jídlo.

salát

Seitan na houbách s rýží

Budete potřebovat:

  • 1 balíček seitanu
  • 2 cobule
  • 3 stroužky česneku
  • 100g krájených žampionů
  • olej
  • sůl
  • 2 dcl zeleninového vývaru
  • sójová omáčka
  • drcený kmín
  • špetka červené sladké papriky
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Postup: na oleji orestujte nakrájenou cibuli, žampiony a česnek. Zasypte sladkou paprikou a kmínem. Krátce orestujte a zastříkněte sójovou omáčkou. Zalijte horkým zeleninovým vývarem, přidejte na plátky nakrájený seitan a duste zhruba 10 minut. Seitan vyndejte, omáčku zahustěte kukuřičným škrobem (škrob rozmíchejte ve studené vodě) a povařte do zhoustnutí. Přidejte rostlinnou smetanu, promíchejte, dochuťte sójovou omáčkou, vraťte zpět seitan a nechte prohřát. K seitanu na houbách podávejte rýži nebo celozrnné těstoviny. Přejeme Dobrou chuť.