Seitan: maso pro vegetariány
Co je seitan?
Seitan je rostlinná bílkovina vyráběná z pšeničného lepku. Je oblíbený u vegetariánů, veganů a makrobiotiků, kde se používá jako alternativa masa. Díky tomu, že seitan není spojen se škrobem je pro lidský organismus dobře stravitelný a když ho dobře ochutíte, můžete si zpestřit jídelníček a připravit vegetariánský guláš i rizoto.
Pozor: osoby s alergií na lepek seitan samozřejmě nemůžou!
Kde seitan koupit?
Seitan si můžete vyrobit i doma, ale pro začátek doporučujeme zajít do zdravé výživy a koupit už hotový produkt. Prodávají se dvě varianty a to seitan přírodní (bez příchutě) a seitan už ochucený. Přírodní doporučujeme okořenit a přes noc nechat marinovat. Ochucený můžete použít ihned k vaření.
Jak ho použít v kuchyni?
Žádná věda, seitan použijte úplně stejně jako klasické maso. Popusťte uzdu fantazii a vytvořte spolu sním pikantní guláš, omáčku nebo špízy.
Tip: na letní grilovačce už nemusí vegetariáni jen tak smutně postávat a chroupat lístek salátu. Seitan se dá také ugrilovat a spolu se zeleninou vytvoříte chutné jídlo.
Seitan na houbách s rýží
Budete potřebovat:
- 1 balíček seitanu
- 2 cobule
- 3 stroužky česneku
- 100g krájených žampionů
- olej
- sůl
- 2 dcl zeleninového vývaru
- sójová omáčka
- drcený kmín
- špetka červené sladké papriky
- 1 dcl rostlinné smetany
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Postup: na oleji orestujte nakrájenou cibuli, žampiony a česnek. Zasypte sladkou paprikou a kmínem. Krátce orestujte a zastříkněte sójovou omáčkou. Zalijte horkým zeleninovým vývarem, přidejte na plátky nakrájený seitan a duste zhruba 10 minut. Seitan vyndejte, omáčku zahustěte kukuřičným škrobem (škrob rozmíchejte ve studené vodě) a povařte do zhoustnutí. Přidejte rostlinnou smetanu, promíchejte, dochuťte sójovou omáčkou, vraťte zpět seitan a nechte prohřát. K seitanu na houbách podávejte rýži nebo celozrnné těstoviny. Přejeme Dobrou chuť.